Причамо о култури – у Заводу за заштиту споменика културе Ниш

,,Причамо о култури – у Заводу за заштиту споменика културе Ниш’’

ЕУ инфо кутак Ниш и Завод за заштиту споменика културе Ниш су у уторак, 20. фебруара 2018. године организовали догађај ,,Причамо о култури у Заводу за заштиту споменика културе Ниш’’

Info kutak pricamo o kulturiОбележавање Европске године културног наслеђа под слоганом “Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност” чији је циљ да охрабри грађане да открију шта је то културно наслеђе њихових градова, региона, земаља и саме Европе почело је у Нишу, у Заводу за заштиту споменика културе Ниш. Као увод у главни догађај одржана је кратка презентација у Инфо кутку, где су присутни чули о томе шта су задужења самог Завода и шта они раде“, рекла је Снежана Андрић из ЕУ Инфо кутка. У првој у низу активности које ће ЕУ инфо кутак Ниш организовати ове године у циљу обележавања Европске године културног наслеђа, грађани Ниша су затим посетили ову институцију културе и упознали се са најзначајнијим непокретним културним добрима у Нишу и региону.

О историјату, улози и функцији као и најзначајнијим достигнућима Завода за заштиту споменика културе Ниш говорио је Ђорђе Стошић, историчар Завода. „Заинтересовани грађани су се упознали са културним наслеђем свога града, са споменицима културе, археолошким налазиштима, знаменитим местима и просторно културно историјским целинама које се налазе на широј територији града“ рекао је Стошић.

Он је додао да је Завод за заштиту споменика културе Ниш основан 1966. године и од тада обавља делатност заштите непокретних културних добара на територији која обухвата седам управних округа Републике Србије, што подразумева територију града Ниша и општина: Бољевац, Зајечар, Књажевац, Ражањ, Сокобања, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Пирот, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Прокупље, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Бор, Кладово, Мајданпек и Неготин. „ Отприлике то је територија , на северу од Кладова, па до Трговишта, Бујановца и Прешева не југу Србије. Центар је у Нишу“.

„Видевши на друштвеним мрежама рекламу за ивент, а тиме и пар других који ће бити одржани у Нишу радо сам се одазвала позиву јер мислим да је јако велика ствар да се грађани Ниша упознају са културним добрима овог града. Ја као студент архитектуре , некако сам на моралној мисији да упознам становништво овог града са нашом културом“, истакла је Јована Јанковић која је са групом грађана обишла Завод за заштиту споменика културе Ниш.

  • 01-milos-dragicevic-djordje-stosic
  • 02-konferencija-ya-stampu-djordje-stosic
  • 03-info-kutak-u-zavodu
  • 04-info-kutak-u-zavodu-konferencija
  • 05-kamermani-u-zavodu
  • 06-info-kutak-u-zavodu-posetioci
  • 06-ivan-redi-posetioci
  • javascript slider
  • 08-djordje-stosic
wordpress gallery plugin by WOWSlider.com v7.7