Завршетак радова на реконструкцији северне куле цркве Светог Николе у Куршумлији

Радови на реконструкцији северне куле цркве Светог Николе у Куршумлији, прве задужбине Великог Жупана Стевана Немање, подигнуте у периоду 1158-1168 године, свечано су завршени освећењем нових звона од стране Његове светости пaтријарха српског господина Иринеја уз чинодејство Владике нишког господина Арсенија, Владике тимочког господина Илариона и бројног свештенства и монаштва СПЦ.

Sv Nikola

Поред верујућег народа овом чину присуствовали су министар културе Владан Вукосављевић, директор канцеларије за вере Милета Радојевић и представници локалне самоуправе Куршумлија, ад Планинка из Куршумлије, РЗЗСК Београд, ЗЗСК Ниш, и многи други.

После свечане литургије, његово преосвештенство Владика Нишки Арсеније уручио је признања заслужним за обнову храма.
За показану љубав према светој мајци Цркви и несебичну помоћ пружену приликом реконструкције манастира Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, Заводу за заштиту споменика културе Ниш додељена је грамата.

Одлука за пријем захтева од стране странака за време трајања епидемије вируса COVID 19

Одлука за пријем захтева од стране странака за време трајања епидемије вируса COVID 19.

 На основу члана 1,2 и 5 Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести (Службени гласник РС, број 94 од 3. јула 2020. године) и члана 32 Статута Завода за заштиту споменика културе Ниш, доносим:

Одлука о организовању рада Завода за заштиту споменика културе Ниш за време ванредног стања

Одлука о организовању рада Завода за заштиту споменика културе Ниш за време ванредног стања.

На основу члана 9,10,11 и 13 Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама (Службени гласник Републике Србије број 87/2018), члана 3,4,9,14,15 и 51 Закона о заштити становништва од заразних болести (Службени гласник Републике Србије број 15/2016), Одлуке Председника Републике Србије, Председника Владе Републике Србије и Народне скупштине Републике Србије о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије (Службени гласник Републике Србије број 29/2020), члана 1 Уредбе о организовању рада послодавца за време ванредног стања (Службени гласник Републике Србије број 31/2020) и члана 32 Статута Завода за заштиту споменика културе Ниш, доносим:

Додељена овогодишња признања из области културе

Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић уручио је вечерас у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад из области културе. Међу добитницима Љиљана Берић, директорица Завода за заштиту споменика културе Ниш,

Ljiljana Beric dodela nagrade 02Пред пуном салом и високим званицама, као и добитницима признања, министар се обратио речима: „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“. Он сам по себи није доносио ни новац, ни злато, ни привилегије али је доносио посебну врсту утицаја и значаја свом носиоцу јер је говорио о томе да је носилац изузетним подвижништвом, у датим тренуцима историје, у складу са критеријумима времена, надилазио себе, своје друштво, своје слабости и уздизао се високо у свет врлине.“